•    pl
    •   pl
    •   en
  • Zarejestruj się
  • Strona główna
  • Cel Konferencji
  • Program
  • Zakwaterowanie
  • Zarejestruj się
  •    pl
    •   pl
    •   en
  •    pl
    •   pl
    •   en

Program


 
  • Dzień 1
  • Dzień 2
  • Dzień 3
Poniedziałek, 7 października 2019
9.00-11.00
Rejestracja/Vienna Easy Cracow Hotel.
11.00-11.15
prof. dr hab. inż. Maciej Pompa Roborzyński, Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB, powitanie uczestników konferencji.
11.15-11.30
Michał Rzytki, Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności MRiRW.
Uroczyste otwarcie konferencji i wprowadzenie do tematyki obrad pt.: „Znaczenie jakości żywności dla WPR i krajowych strategii MRiRW”.
11:30-15:00
Sesja 1 – Systemowe rozwiązania dla wdrażania ChNP, ChOG i GTS w krajach członkowskich UE 
M. Rzytki - przewodniczący, J. Wasilewko, W. Krawczyk
11.30-12.15
Jak oznaczenia ChNP, ChOG i GTS mogą zwiększać korzyści ze sprzedaży żywności?
prof. Martino Cassandro, Wydział Agronomii, Żywienia, Zasobów Naturalnych, Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet w Padwie, Włochy.
12.15-13.00
Produkcja, certyfikacja i dystrybucja "Ternera Gallega" CHOG. Cielęcina wysokiej jakości z Galicji, Hiszpania.
Antonio Xende Barbeito, Dyrektor techniczny Rady regulacyjnej ds. wołowiny CHOG z Galicji, Santiago de Compostela, Hiszpania.
13.00-13.45
Portugalskie mięso oznaczone symbolami ChNP i ChOG oraz rasy lokalne.
prof. José Pedro Pinto de Araújo, Wyższa Szkoła Rolnicza przy Politechnice Viana do Castelo, Portugalskie Stowarzyszenie Zasobów Genetycznych Zwierząt i Krajowa Stacja Zootechniczna Fonte Boa, Portugalia
13.45-14.15
Przerwa kawowa
14.15-15.00
Oznaczenia geograficzne produktów pochodzenia zwierzęcego w Turcji.
prof. Serdac Dokuzlu, Uniwersytet w Bursie, Wydział Rolniczy, Katedra Ekonomiki Rolnictwa, Turcja.
prof. Metin Guldas, Uniwersytet w Bursie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Katedra Żywienia i Dietetyki, Turcja.

15.00-15:45
Udział krajowych systemów jakości w produkcji żywności o podwyższonych parametrach jakościowych.
dr Justyna Wasilewko, Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.
15.45-16.45
Obiad
16.45-19.00
Sesja 2 – Rynkowe uwarunkowania  i szanse dla wzrostu popytu  produktów o ChNP, ChOG i GTS 
M. Cassandro - przewodniczący, M. Guldas, W. Migdał​
16.45-17.30
Jakość i dystrybucja produktów regionalnych w Polsce.
prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych.
17.30-18.15
Łańcuch dystrybucji i marketing produktów o CHOG w Polsce na przykładzie Sera korycińskiego swojskiego.
Marcin Marian Bielec, Przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera korycińskiego swojskiego.
18.15-19.00
Jakość, dystrybucja i sztuka krojenia szynki iberyjskiej.
David Leocadio Corbacho, Dyrektor „La Casa del Jamón”, profesjonalny krojczy szynki iberyjskiej, Ronda, Hiszpania
20.00
Kolacja
Wtorek, 8 października 2019
11.00-19.15
Sesja 3 – Praktyczne aspekty realizacji produkcji ChNP, ChOG i GTS
W. Krawczyk - przewodniczący, P. Araújo, E. Czerniawska-Piątkowska 
11.00-11.45
Zastosowanie Chronionej Nazwy Pochodzenia na przykładzie wołowiny Mertolenga.
José Manuel Montes Pais, Dyrektor wykonawczy Stowarzyszenia Hodowców Bydła Mertolenga, Évora, Portugalia.
11.45-12.30
Świnie rasy iberyjskiej i szynka kasztanowa z Faraján.
Juan Carlos Torres Chacón, Dyrektor „Ibericos Francisco Torres”, Faraján, Hiszpania.
Maria Jesú
s Galindo Andrades, „Ibericos Francisco Torres”, Faraján, Hiszpania
12.30-13.15
System produkcji sera o ChNP w regionie Veneto.
Francesco Cobalchini, Dyrektor Centrum Genetycznego Intermizoo, Padwa, Włochy
13.15-13.45
Przerwa kawowa
13.45-14.30
Podkarpacki miód spadziowy jako przykład produktu objętego systemem Chronionych Nazw Pochodzenia.
dr Janusz Kilar, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
14.30-15.15
Produkcja i dystrybucja kiełbasy Lisieckiej CHOG – udogodnienia i bariery.
Władysław Wolarek, właściciel Zakładu Produkcji Wędlin Tradycyjnych “Wolarek”.
15.15-16.15
Obiad
16.16-17.00
Praktyczne aspekty wytwarzania dolnośląskich tradycyjnych i regionalnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Izabela Michniewicz, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Wrocław.
17.00-17.45
Wytwarzanie, certyfikacja i dystrybucja Krupnioków śląskich, produktu o ChOG.
dr Maciej Oziembłowski, dr Anna M. Salejda, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością/Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Animal Products Technology and Quality Management.
17.45-18.30
Jakość produktu i siła znaku na przykładzie oscypka i jagnięciny podhalańskiej
Piotr Kohut, Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie.
18.30-19.15
Rasy rodzime gwarantem jakości produktów tradycyjnych.
prof. dr hab. Jędrzej Krupiński Instytut Zootechniki PIB, kierownik projektu „Biostrateg”,
dr Paweł Radomski, Instytut Zootechniki PIB, Kraków.
20.00
Uroczysta kolacja połączona z degustacją produktów polskich i hiszpańskich oraz pokazem krojenia szynki iberyjskiej.
Środa, 9 października
6.30-7.30
Śniadanie, wymeldowanie i pozostawienie bagaży w wyznaczonym przez organizatorów miejscu.
7:30-18.00
Wycieczki techniczne:
Wyrób oscypka i wypas owiec ras górskich, Hala Majerz, Pieniński Park Narodowy.
Zwiedzanie zakładu produkcji wędlin tradycyjnych “Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka.


Biuro Organizacyjne: Symposium Cracoviense
Kontakt: Agnieszka Bryk
agnieszka.bryk@symposium.pl

Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego: ​
dr Wojciech Krawczyk 
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy 
32-083 Balice, ul.Krakowska 1

e-mail: wojciech.krawczyk@izoo.krakow.pl
tel. +48 666 081 285
tel kom. +48 504 528 185