Poniedziałek, 7 października 2019
9.00-11.00
Rejestracja/Vienna Easy Cracow Hotel.
11.00-11.15
prof. dr hab. inż. Maciej Pompa Roborzyński, Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB, powitanie uczestników konferencji.
11.15-11.30
Michał Rzytki, Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności MRiRW.
Uroczyste otwarcie konferencji i wprowadzenie do tematyki obrad pt.: „Znaczenie jakości żywności dla WPR i krajowych strategii MRiRW”.
11:30-15:00
Sesja 1 – Systemowe rozwiązania dla wdrażania ChNP, ChOG i GTS w krajach członkowskich UE
M. Rzytki - przewodniczący, J. Wasilewko, W. Krawczyk
11.30-12.15
Jak oznaczenia ChNP, ChOG i GTS mogą zwiększać korzyści ze sprzedaży żywności?
prof. Martino Cassandro, Wydział Agronomii, Żywienia, Zasobów Naturalnych, Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet w Padwie, Włochy.
12.15-13.00
Produkcja, certyfikacja i dystrybucja "Ternera Gallega" CHOG. Cielęcina wysokiej jakości z Galicji, Hiszpania.
Antonio Xende Barbeito, Dyrektor techniczny Rady regulacyjnej ds. wołowiny CHOG z Galicji, Santiago de Compostela, Hiszpania.
13.00-13.45
Portugalskie mięso oznaczone symbolami ChNP i ChOG oraz rasy lokalne.
prof. José Pedro Pinto de Araújo, Wyższa Szkoła Rolnicza przy Politechnice Viana do Castelo, Portugalskie Stowarzyszenie Zasobów Genetycznych Zwierząt i Krajowa Stacja Zootechniczna Fonte Boa, Portugalia
13.45-14.15
Przerwa kawowa
14.15-15.00
Oznaczenia geograficzne produktów pochodzenia zwierzęcego w Turcji.
prof. Serdac Dokuzlu, Uniwersytet w Bursie, Wydział Rolniczy, Katedra Ekonomiki Rolnictwa, Turcja.
prof. Metin Guldas, Uniwersytet w Bursie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Katedra Żywienia i Dietetyki, Turcja.
15.00-15:45
Udział krajowych systemów jakości w produkcji żywności o podwyższonych parametrach jakościowych.
dr Justyna Wasilewko, Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.
16.45-19.00
Sesja 2 – Rynkowe uwarunkowania i szanse dla wzrostu popytu produktów o ChNP, ChOG i GTS
M. Cassandro - przewodniczący, M. Guldas, W. Migdał
16.45-17.30
Jakość i dystrybucja produktów regionalnych w Polsce.
prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych.
17.30-18.15
Łańcuch dystrybucji i marketing produktów o CHOG w Polsce na przykładzie Sera korycińskiego swojskiego.
Marcin Marian Bielec, Przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera korycińskiego swojskiego.
18.15-19.00
Jakość, dystrybucja i sztuka krojenia szynki iberyjskiej.
David Leocadio Corbacho, Dyrektor „La Casa del Jamón”, profesjonalny krojczy szynki iberyjskiej, Ronda, Hiszpania